V O E D I N G

Algemeen: Kakariki's kunnen met de poten eten. Ze graven ook graag naar hun voedsel, wat ze dan ook veelal op de grond doen. Dit maakt ze overigens erg ontvankelijk voor wormen. Tweemaal per jaar (voor het broedseizoen begint) een wormenkuur kan zeker geen kwaad.

Hoeveelheid: Ook een koppel Kakariki's geef je 2 sju-lepels (xeg 60mg.) aan Super Parkietenvoer (zie samenstelling hieronder) in een voederbakje. Dit is het rantsoen voor 1 dag. Ze zijn gek op zonnepitten dus deze kun je gepast en dus gecontroleerd in een apart bakje geven. De pitten kun je ook her en der verspreid door de voliere maar haal ze dan wel aan het eind van de dag weg als ze niet gevonden zijn. Je kunt de parkieten ook makkelijk uit je hand laten eten en ze gebruiken hun poten dan ook om de pitten vast te houden.


Super/Grote Parkietenvoer:
Er is Super Parkiet en Grote Parkietenvoer in de handel. Beiden kunnen gegeven worden. Het verschil is het aantal en de grootte van de zonnepitten. Grote Parkiet bevat meer en grotere zonnepitten. Omdat Kakariki's echte smulpapen zijn en alles lusten geef ik ze liever Super Parkiet en verstrek zo nu en dan extra en grote zonnepitten uit de hand of in een bakje.

En verder:
De Kakariki krijgen verder regelmatig groenvoer zoals andijvie, wortel/peen en witlof. Wees wel voorzicht met de rijk aan waterhoudende groentes zoals andijvie en sla. Bij grote verstrekte hoeveelheden kan dit een lichte diarree veroorzaken. Fruit als appels, peer, banaan, kersen vinden ze ook erg lekker en krijgen ze om de dag. Trosgierst vinden ze niet alleen lekker maar ook een fijne bezigheid. Hang dit dus vooral op praktisch onbereikbare plaatsen in de voliere. De Kakariki's zijn slim en vindingrijk en zullen hun best doen het te pakken te krijgen.

Zie meer info: in Boekentips !