Het verhaal hoe ik aan beide dwergpapegaaitjes gekomen ben is hier te lezen. Het was moet ik zeggen best een avontuur en vond de vogels ook erg leuk om in huis te hebben. Inmiddels zijn ze beiden weer ondergebracht bij mijn collega-kweker Erik.

De Forpus is een zeer energiek en vrolijk vogeltje. De Forpus kan net als de agapornis zeer tam worden maar ook deze vogel kent een grote mate van eenkennigheid. Een huisforpus zal zich dus goed hechten aan een persoon. Zijn er meerdere mensen in het huishouden dan zal de Forpus zich minder snel met hen verbinden. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet erg. Want het vogeltje is al zo klein en dan zou het van een heel battaljon mensen moeten gaan houden. Te veel voor zo'n klein beestje. Dat geldt trouwens ook voor soortgenootjes. Een paartje kan uitstekend in 1 voliere of kooi gehouden worden maar zijn er meer vogels (van hetzelfde merk) dan wordt het regelrecht knokken. Uit veiligheidsoverwegingen moeten meerdere vogels of koppels gescheiden van elkaar gehouden worden met voldoende tussenruimte tussen de verblijven. Anders is er kans dat de pootjes van elkaar te grazen worden genomen.

Verder is de vogel er in diverse kleurvariaties waarbij het groen en blauw overheersen als natuurkleuren. De kleuren van de Forpus zijn echte pasteltinten wat bij het juiste zonlicht schitterend naar voren komt. Vooral bij de tweede foto waarbij ik een close-up heb gemaakt is de blauwe vleugelbocht fel schijnend waarneembaar. Net als achterop de kop trouwens wat goed te zien is (net achter de ogen).

Enfin, dit was de Forpus Historie in het kort. Wil je meer weten, vul dan mijn contactformulier in. Hoi.

...