Hallo allemaal,

Een aantal van deze foto's zijn in de hitte van de zomer genomen. Bij observatie viel me op dat de Catharina's een vreemde stand in namen tijdens die warme dagen. Ze zitten stijf rechtop met de vleugranden een tikje naar buiten toe. Van opzij lijkt het of dat ze opgezet zijn zo stijf en stil zitten ze. Eigen luchtkoeling dus. Ook apart is hun paarmethode. Na enig observeren kwam ik erachter dat Catharina mannetjes hun poppen niet bevruchten zoals andere vogels dat doen. Bij andere vogels 'bespringt' het mannetje de pop door er dicht op te vliegen en op haar rug te landen. Een Catharina mannetjes gaat naast de pop zitten. Draait z'n achterste zodat zijn claoca zo'n 150 graden gedraaid is. Hierdoor komt zijn zijkant praktisch geheel op de stok/tak te rusten. De pop draait haar staart en claoca ook eniszins. Waarna de claoca's tegen elkaar worden gewreven.

Het leek mij wel uniek want Zebravinken, Agapornides, Kakariki's maar ook de mussen, spreeuwen en andere vogels buiten doen het daarentegen met kunst- en vliegwerk.

Ik ben er nog niet achter of die Catharina's het nou slimmer aanpakken. In elk geval is het een bijzondere ervaring om dit te mogen bestuderen.

...