G E D R A G

Loopbewegingen: De Chinese Dwergkwartel is net als een kip een echte scharrelaar. Ja-knikken zoals een kip doet de kwartel echter niet.

Vlieggedrag: Hoewel ze nooit vlieggedrag vertonen kunnen ze wel degelijk vliegen. Bij schrik of wanneer iets buitengewoon lekkers wordt geserveerd zijn ze er ineens als "de kwartels" bij. Ze hebben een opwaartse niet gecoordineerde vliegbeweging en knallen dus ook makkelijk tegen gaas of groenborders.

Eetgedrag: Zoals meermalen vermeld, eten Dwergkwartels praktisch alles. Ik heb krekels, sprinkhanen, spinnen, pissepedden, meelwormen, buffalowormen, regenwormen, parkietenzaad, kippenkorrels en diverse soorten fruit voorgeschoteld. Ze eten echt alles op. LET OP: kwartels zijn net als kippen zeer vatbaar voor vetzucht. Geef insecten dus met mate ivm. hun hoge proteine-gehalte(s).

Overig gedrag: Behalve vetzucht kunnen buffalo- en meelwormen hun broedsheid enorm stimuleren. Een haan zou wanneer er zich slechts 1 hen bevindt zich volledig te buiten gaan op de hen. Het haantje houdt de hen stevig beet in de nek. Een hen zou dus binnen een mum van tijd een kale nek hebben en zelfs kunnen gaan bloeden. Ik heb daarom een vierspan met 3 hennen en 1 haan om dit extensieve gedrag te voorkomen. Door het overmatig fokken met kwartels in broedmachines, broeden hennen verder zelden hun eigen eieren uit. Mocht u een hen hebben die zelf zou willen broeden (vaak is dit wanneer de hen zelf 'natuurlijk' bebroed is geweest) dan dient de haan weggehaald te worden na bevruchting. Anders blijft de haan het hennetje lastig vallen. Verder zijn het zeer gezellige en sociale dieren die door weinig medevoliere-bewoners worden aangevallen. Alleen agressievere kromsnavelsoorten zouden het op hen en hun jongen kunnen voorzien.