Mijn eerste kweekvogels - dit verhaal is geschreven op 18 April 2000

Sinds medio 1999 mijn handtamme collie overleed heb ik eigenlijk lange tijd geen vogels willen hebben. Totdat een collega Hans Prijs mij half januari van dit jaar meenam naar de vogelbeurs in Boskoop. Dat was een compleet nieuwe ervaring. Zoveel soorten vogels en zoveel mensen met kennis van het kweken en houden van vogels...

Het kweken van vogels leek me eigenlijk ook wel erg leuk. Hans mijn collega, had mij erg enthousiast gemaakt met zijn verhalen over vroegere kweekresultaten met parkieten en andere soorten vogels. Op het moment dat wij naar die beurs gingen had hij alleen wild(zang) in zijn binnen- en buitenvolieres. Onder andere de hele mooie Glansspreeuw en de grappige Californische Kuifkwartel had hij in zijn bezit.

Je ontwikkeld als kweker dan ook een andere maar wel heel bijzondere band met je vogels. Dat was mij wel duidelijk. Daarbij kun je er verschrikkelijk veel van leren. Ik vlak na mijn eerste bezoek aan de beurs lid geworden van het NBV. De eerstvolgende ledenbijeenkomst van de Vlaardingse Vogelvereniging Icarus nam ik gelijk maar te baat eens een praatje te maken met de secretaris Jaap de Bruijne. Hij vertelde mij van zijn ervaringen met zebravinken en huidige Turquoisine Parkieten...

Welke soort vogels ik nou wilde, daar was ik nog niet zeker van. In elk geval geen collies meer. Die vogelsoort heeft te menselijke karaktertrekjes in zich (jawel je leest het goed; bij tijd en wijle sjacherijnig, vrolijk, aggressief, impuslief etc. etc.). Een andere vogelsoort dus dit keer.

De zebravink waar de secretaris het over had stond mij wel aan. Een klein tropisch vrolijk vogeltje wat min of meer bekend staat als het konijn onder de vogels. Geef ze een kooi met stokken en het eieren leggen begint. Toen ik dat hoorde moest ik wel lachen. Was dat nou wel zo... ? Inmiddels heb ik zebravinken en mijn ervaringen daarmee kun je onder Zebravinken lezen.

Ik was nog maar net lid van de vereniging tot ik in contact kwam met Erik van de Windt. Hij is pas 15 jaar maar weet heel veel van allerlei soorten vogels en heeft zo'n 150 vogels in zijn volieres en broedhokken zitten. Ik schat dat hij tussen de 10 en 20 verschillende soorten heeft. Overigens, hij verzorgt ze samen met zijn vader en zijn broertje.

Enfin, Erik maakte mij behoorlijk enthousiast met zijn verhalen over de Catharinaparkiet. Een rustige vogel, weinig aggressief, niet echt luidruchtig en in eenvoudige kleurmutaties. Volgens hem een goede vogelsoort om mee te starten.

Sindsdien zijn een aantal weken voorbij gegaan en dinsdag 11 april heb ik 2 koppels Catharina Parkieten gekocht. Alle 4 in de wildkleur (groen). Ook heb ik een koppel Blackface Geelbek Zebravinken gekocht.

Het was nog een heel gedoe om ze in de voliere te krijgen. Maar nu, een week later ben ik nog steeds hartstikke enthousiast met mijn keuze. De Catharina's zijn helemaal gek van fruit. Ik ben nog aan het uitproberen welk fruit ze het lekkerst vinden. Maar appel vinden ze in elk geval om te smullen. Wanneer ik een stukje je voor ze afsnijd lijkt het wel of ze allemaal in de aanval gaan. Ze worden luidruchtig (anders hoor je ze nauwelijks) en beginnen gelijk te kruipen (ze bewegen of hun stokken of langs het tralies heel langzaam) richting dit lekkers. Ander fruit wat ik ga uitproberen is peer en kiwi. Banaan vinden ze ook lekker maar de voorkeur gaat duidelijk uit naar appel.

Verder zijn ze hartstikke vrolijk en vooral hun langzame en rustige aard maakt ze tot een soort clowntjes. Ik moet altijd wel lachen als ik even ga kijken.

Enfin, dit was het. Binnenkort schrijf ik nog meer. Wil je nog wat weten wat ik niet vermeld heb. Schrijf dan in het gastenboek op de eerste pagina (HoOFtpAgIENaAh). Ik schrijf je dan zo snel mogelijk terug of ik vraag om advies aan Erik (v/d Windt). Doei en leuk dat je mijn verhaal gelezen hebt ! David